WAAROM FLECKVIEH?

Het kruisen van rassen is niet iets nieuws, echter staat het sinds een jaar of 15 wel veel nadrukkelijker in de belangstelling. In de varkenshouderij en pluimveesector is kruisen al vele jaren gebruikelijk. Sinds de introductie van Fleckvieh in Nederland is dit ook het geval in de rundveehouderij.

VOORDELEN VAN INKRUISEN

  • De inteelt bij zuivere fokkerij neemt toe. Een te hoge inteelt zorgt voor zwakkere dieren en dit is een ongewenst ontwikkeling. Door de selectie op genomische fokwaarden en het verkorten van het generatie interval, gaan we naar een hogere genetische aanleg. Dit heeft echter tot gevolg dat het steeds lastiger wordt om voldoende variatie in de bloedvoering te houden. Fleckvieh kan hierbij een oplossing bieden.
  • Oplopende kosten. De stijgende kosten konden tot nu toe altijd opgevangen worden door stijgende omzet. Echter de grotere aantallen koeien die een veehouder moet verzorgen vraagt om automatisering en een zelfredzame koe. Een Fleckvieh-kruisingsdier profiteert van het heterosis-effect (dit is het omgekeerde van inteelt) dat ontstaat na kruising. Je hebt dieren in de stal die minder zorg nodig hebben en meer natuurlijke weerstand tegen ziekten
  • Extra inkomsten. De steeds strenger wordende eisen van de consument en politiek brengen kosten met zich mee, maar van een vergoeding is vaak geen sprake. Fleckvieh-kruisingsdieren kunnen echter zorgen voor extra inkomsten. Een langere levensduur, kortere tussenkalftijd en meer omzet uit aanwas worden erg gewaardeerd.

WAAROM KRUISEN MET FLECKVIEH?

Holstein is het grootste gespecialiseerde melkveeras ter wereld. Fleckvieh is het grootste dubbeldoelras ter wereld (circa 43 miljoen dieren op alle continenten). Jarenlange ervaring in de kruisingsfokkerij leert ons dat Holstein en Fleckvieh een prima combinatie kunnen vormen. Op onderdelen waar Holstein ondersteuning nodig heeft, is Fleckvieh op zijn sterkst. Denk hierbij aan spieren en kracht, uiergezondheid en vruchtbaarheid.

De overweging om in te kruisen met Fleckvieh:

  • Fris bloed in de veestapel.
  • Gezonde koeien.
  • Extra inkomsten uit duurdere kalveren en duurdere slachtkoeien.
  • Langere levensduur met kortere tussenkalftijd.
  • Behoud van de melkproductie. Koeien starten de lactatie voorzichtiger om later in de lactatie veel persistentie te tonen.
  •  

FertiPlus heeft jarenlang ervaring met het gebruik van Fleckvieh. Onze paringsspecialisten helpen u graag met de keuze van Fleckviehstieren voor de 1e kruising en de vervolgkruisingen. U kunt onze Fleckviehstieren bekijken in het FertiPlus Magazine of op de website. Bij interesse kunt u bellen naar ons kantoor: 0573-740740.

Deel op Facebook
Deel op Twitter

Gerelateerde artikelen