DOE-HET-ZELF CURSUSSEN

Bent u geïnteresseerd om zelf te leren insemineren? In samenwerking met HB-KI kunt u via een 5-daagse DHZ-KI training verschillende praktijk en theoretische oefeningen doen om uzelf om te toveren tot een vermeldenswaardig inseminator. 

WIE IS HB-KI?

HB-KI is een kleine onafhankelijke groep van specialisten op KI-technisch gebied, dat wordt geleid door Henk de Bruijn en Tjeerd vvan Buren. HB-KI verzorgt voor FertiPlus een zeer praktische en doelgerichte DHZ-training en daarnaast een complete kennisoverdracht. Ruim 5500 belangstellenden zijn inmiddels opgeleid. Meeste veehouders, maar ook inseminatoren, dierenartsen en de laatste jaren ook steeds meer (agrarische) scholieren.

DHZ-KI CURSUS

Het hele jaar door organiseert HB-KI vakkundige trainingen voor startende DHZ-KI’ers verspreidt door het land. Met name in de nazomer en winterperiode draaien de meeste cursussen.

Het meest voorkomende is cursus aan huis. Daarvoor moeten wel voldoende guste koeien beschikbaar zijn: ca. 10-15 guste koeien tussen ca. 3 weken na afkalven tot kort voor insemineren. Behalve een wat lagere cursusprijs, krijgen betreffende veehouders ook nog een reductie per praktijkles.

INSTRUCTEUR

De trainingen worden door uiterst bekwame en praktische instructeurs verzorgd die bouwen op jarenlange ervaring. Zowel technisch maar ook mentaal ondergaat men een pittige training. Een gedreven instructeur kan doorslaggevend zijn tijdens zo’n periode. Het is daarom niet vreemd dat bij HB-KI ca. 90 % van de veehouders na deze cursus daadwerkelijk start als DHZ-KI’er met goed resultaat. Bij voldoende deelname zijn ook in andere regio’s cursus mogelijk!

OPBOUW DHZ-KI CURSUS

Tijdens de theorie wordt  veel praktische informatie behandeld.
Behalve inseminatietechniek wordt ook vruchtbaarheid, spermakwaliteit en herstel van de baarmoeder doorgenomen.

Het doel van een inseminatie is per slot van rekening een drachtigheid.

Via digitale afbeeldingen en videoclips, vanaf een laptop en beamer, worden alle facetten zeer gedetailleerd en efficiënt weergegeven en besproken. Vooral een speciaal ontwikkelde video-animatie schept veel duidelijkheid over de handeling van insemineren.

Daarnaast wordt uitvoerig geoefend op unieke frames waarin de slachthuisbaarmoeders in dezelfde positie liggen als in werkelijkheid in de koe. HB-KI zorgt altijd voor voldoende oefenbaarmoeders welke cruciaal zijn voor een goede basiskennis.

De laatste 10 jaar woordt de training bij de deelnemers op eigen bedrijf gegeven. Er wordt vanuit gegaan dat iedere deelnemer een locatie regelt. Dat kan thuis of op de stage of werkplek zijn. Voordeel hiervan is dat het de juiste verantwoordelijkheid geeft, efficiënt werkt en het beter is voor het leerproces.

DE KOSTEN

DHZ-KIGANGBAAR
Aantal lessen

5 dagdelen van ca. 2,5 uur (aanvang in overleg)

Groepsgrootte6 – 7 personen
PeriodeBij genoeg deelname in een regio (tot max een uur rijden)
LocatieBij deelnemers thuis*
Kosten€350,00 (reductie van €10,00 pp / les voor de praktijklocatie)

DHZ-KIOP MAAT
Aantal lessenVanaf 3 dagdelen, ca. 2,5 uur (aanvang in overleg)
Daarna in overleg bijboeken
GroepsgrootteTot 5 personen
PeriodeSnel geregeld i.v.m. kleine groep
LocatieBij deelnemers thuis*
KostenVanaf €250 per dagdeel in een straal van 50km van Nijmegen**

*De laatste 10 jaar vind de cursus plaats bij de deelnemers thuis. Het geeft de juiste verantwoording wat oefenen betreft en is efficiënt qua afstand en dus tarief.

**Bij een cursus op maat calculeren we altijd de prijs afhankelijk van de afstand. In een straal van 50km van Nijmegen mag je van €250,00 per dagdeel uitgaan.