FLECKVIEH INKRUISEN OOK IETS VOOR U?

Het inkruisen van rassen is niet iets nieuws, echter staat het sinds een jaar of 15 wel veel nadrukkelijker in de belangstelling. In de varkenshouderij en pluimveesector is inkruisen al vele jaren gebruikelijk, maar sinds de introductie van Fleckvieh in Nederland is dit ook het geval in de rundveehouderij.

WAAROM ZOU JE FLECKVIEH INKRUISEN EN WELKE VOORDELEN KAN DIT HEBBEN?

– De inteelt bij zuivere fokkerij neemt toe
Een te hoge inteelt zorgt voor zwakkere dieren en dit is een ongewenst ontwikkeling. Door de selectie op genomische fokwaarden en het verkorten van het generatie interval, gaan we naar een hogere genetische aanleg. Dit heeft echter tot gevolg dat het steeds lastiger wordt om voldoende variatie in de bloedvoering te houden. Fleckvieh kan hierbij een oplossing bieden.
– Oplopende kosten
De stijgende kosten konden tot nu toe altijd opgevangen worden door stijgende omzet. Echter de grotere aantallen koeien die een veehouder moet verzorgen vraagt om automatisering en een zelfredzame koe. Een Fleckvieh-kruisingsdier profiteert van het heterosis-effect (dit is het omgekeerde van inteelt) dat ontstaat na kruising. Je hebt dieren in de stal die minder zorg nodig hebben en meer natuurlijke weerstand tegen ziekten hebben.
– Extra inkomsten
De steeds strenger wordende eisen van de consument en politiek  brengen kosten met zich mee, maar van een vergoeding is vaak geen sprake. Fleckvieh-kruisingsdieren kunnen echter zorgen voor extra inkomsten. Een langere levensduur, kortere tussenkalftijd en meer omzet uit aanwas worden erg gewaardeerd.

fleckvieh 100 ton koeien witkop
3 Fleckvieh honderd tonners op een rij

WAAROM FLECKVIEH INKRUISEN?

Holstein is het grootste gespecialiseerde melkveeras ter wereld. Fleckvieh is het grootste dubbeldoelras ter wereld (circa 43 miljoen dieren op alle continenten). Jarenlange ervaring in de kruisingsfokkerij leert ons dat Holstein en Fleckvieh een prima combinatie kunnen vormen. Op onderdelen waar Holstein ondersteuning nodig heeft, is Fleckvieh op zijn sterkst. Denk hierbij aan spieren en kracht, uiergezondheid en vruchtbaarheid.

De overwegingen voor het inkruisen van Fleckvieh:

– Fris bloed in de veestapel.
– Gezonde koeien.
– Extra inkomsten uit duurdere kalveren en duurdere slachtkoeien.
– Langere levensduur met kortere tussenkalftijd.
– Behoud van de melkproductie.

Koeien starten de lactatie voorzichtiger om later in de lactatie veel persistentie te tonen. FertiPlus heeft jarenlang ervaring met het gebruik van Fleckvieh. Onze paringsspecialisten helpen u graag met de keuze van Fleckvieh stieren voor het inkruisen en de vervolgkruisingen. Ook stellen wij u gratis het Handboek Fleckvieh ter beschikking. Hierin staan tips en ervaringen van Fleckviehgebruikers die u voorgingen. Bij interesse kunt u bellen naar ons kantoor: 0573-740740.

Deel op Facebook
Deel op Twitter

Gerelateerde artikelen