MINDER RISICO EN HOGERE OPBRENGSTEN

In tijden van crisis worden de bedrijfsprocessen vaak nog eens extra onder een vergrootglas gelegd. Waar kunnen we optimaliseren en hoe kunnen we risico’s zo veel mogelijk uitsluiten. Daarnaast natuurlijk de vraag waar nog wat extra ruimte is om meer te kunnen verdienen. Dit zijn de momenten waarop de FertiPlus fokkerij filosofie interessant wordt. Een visie die daadwerkelijk de risico’s beperkt en ook voor de langere termijn op zoek gaat naar een stuk efficiëntie en meerwaarde.

DE FERTIPLUS FILOSOFIE

Al sinds 1999 is de filosofie van FertiPlus er één die uitgaat van het fokken van duurzame, degelijke en productieve koeien die in de praktijk makkelijk oud kunnen worden. Dat wil zeggen, het fokken van koeien met uitgebalanceerd frames en goede uiers en benen. Koeien met een spiertje extra, die het gedurende meerdere lactaties aan kunnen om veel melk te geven met hoge gehalten. Deze doelstelling is in al die jaren niets veranderd en blijft onze uitdaging. De tijden zijn echter wel veranderd. Het gebruik van vleesstieren is volledig ingeburgerd en we hebben nu meer fokkerij informatie beschikbaar. Daarnaast hebben we het grote voordeel dat we gebruik kunnen maken van zowel mannelijk als vrouwelijk gesekst sperma. Sperma dat 5 jaar geleden nog matig bevruchtend was, maar tegenwoordig door de nieuwe technieken ruimschoots kan concurreren met de resultaten van conventioneel sperma.

fertiplus topranking advies

HOE KUNNEN WE DE OPBRENGSTEN VERGROTEN EN TEGELIJK DE VEESTAPELS VERBETEREN?

  1. We maken, aan de hand van het vervangingspercentage van de laatste jaren, een scherpe selectie van de top van de veestapel die straks gaat zorgen voor vervanging van de oude koeien. Dit doen we met FertiPlus TopRanking. Het stieradvies programma dat zonder emotie de koeien selecteert die het meeste geld voor de veehouder verdienen. Duurzame en goed gebouwde koeien met een spiertje, die probleemloos veel melk kunnen produceren, komen via TopRanking boven drijven.

  2. Voor de topkoeien worden de beste stieren geselecteerd met de hoogst mogelijke betrouwbaarheid. Door gebruik te maken gebruik van het FertiPlus paringsadvies, worden de meest ideale paringen gemaakt met een minimum aan risico. Door het iets duurder vrouwelijk gesekst 4M sperma te gebruiken krijg je alleen van de bewezen toppers nog maar vrouwelijke nakomelingen en zal het niveau van de veestapel op meerdere fronten.

  3. Door vrouwelijk gesekst sperma te gebruiken bij de topkoeien, wordt het deel koeien dat niet benut wordt voor de topfokkerij beduidend groter. Dat betekent dat er een mooie kans gecreëerd wordt om 60 tot 70% van het totaal aantal melkkoeien (afhankelijk van het vervangingspercentage) drachtig te maken met mannelijk gesekst 4M Belgisch blauw sperma. Iets duurder sperma dat met zeer goede bevruchtingsresultaten de kalverinkomsten spectaculair zal laten stijgen.

  4. Wanneer het gaat om risico’s beperken, is het een goede optie om de pinken het eerste jaar drachtig te maken met mannelijk gesekst 4M sperma van een black Angusstier. Black Angus is een vleesras met een korte draagtijd en de eigenschap om lichte kalveren te geven. Hierop wordt speciaal geselecteerd. De black Angus stierkalveren brengen beduidend meer geld op dan de HF vaars of stierkalveren. Het mes snijdt dus aan meerdere kanten. De melkvaars heeft een ideale start van haar productieve bestaan en de kalverprijs zal ook nu weer beduidend hoger liggen. De vaars kan zich eerst bewijzen en pas daarna kans maken om door TopRanking geselecteerd te worden voor de topfokkerij. En minimum aan risico dus!

BENT U OOK GEINTERESSEERD IN ONZE AANPAK EN WILT U SAMEN MET FERTIPLUS KIJKEN WAAR VOOR U NOG MOGELIJKHEDEN LIGGEN?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp

Gerelateerde artikelen