HOORNLOZE STIEREN

Hoornloosheid is een natuurlijke eigenschap die half door de vader en half door de moeder doorgegeven wordt. Doordat het gen hoornloosheid dominant is, zal een gerichte fokkerij op hoornloosheid snel zichtbaar zijn, bij een volledig gehoornde veestapel. Bij inzet van een hetrozygote hoornloze stier (Pp) op een gehoornde koe (pp), zal de helft van de kalveren direct al hoornloos zijn (Pp). Bij inzet van een homozygote hoornloze stier (PP), op een gehoornde koe (pp) zijn alle nakomelingen hoornloos. Zo snel kan het gaan!

Ondertussen dreigt er een verbod op het onthoornen van kalveren. Daardoor is de interesse voor het hoornloze gen nu in rap tempo overgewaaid van Duitsland naar Nederland en worden er meer jonge hoornloze stieren (Pp, PP en PS) ingezet dan ooit. Nu de keuze al steeds ruimer wordt en de genetische eigenschappen steeds minder onder doen voor de gehoornde soortgenoten, neemt het gebruik van de hoornloze stieren de laatste tijd verder toe.

HOORNLOZE STIEREN

Het is nog geen eeuwigheid geleden dat we de eerste heterozygote hoornloze stier (Pp) op onze stierenkaart plaatsten. In Duitsland kwamen er zoveel Pp stieren in het KI aanbod, dat we er graag één op de kaart wilden zetten. Qua kwaliteit (index) kon hij zich nog lang niet met de gevestigde orde meten, maar we wilden wel iets aanbieden. Gezien de verwachte regelgeving zou hoornloos immers de toekomst worden.

Pas jaren later zien we het gebruik van sperma van hoornloze stieren licht toenemen. Nog niet explosief, want het betreft veelal nog heterozygote genomic- en proefstieren (Pp) met een vrij lage betrouwbaarheid. Deze jonge Pp-stieren laten al wel indexen zien die mee kunnen met hun gehoornde collega’s. Er wordt met de fokkerij dus wel degelijk voortuitgang geboekt! Frysman P Rf is zo’n stier. Met een extreem hoge melk, vet- en eiwitvererving en een zeer compleet exterieur, bevindt de roodfactor stier zich in de top van zowel de zwartbonte als de roodbonte genomicstieren (348/369 NVI)

Ondertussen dienen zich nu ook meer en meer homozygote genomic- en proefstieren (PP) aan die voor 100% hoornloze nakomelingen gaan zorgen. Stieren die, naar gelang de tijd verstrijkt, ook uit steeds betere koefamilies komen.  Deze stieren zullen in de toekomst betere indexen gaan krijgen en de kans dat ze het tot fokstier zullen gaan schoppen, zal toenemen. Een mooi voorbeeld van een veelbelovende PP stier, is Stantons Remover PP. De nummer 1 homozygote GTPI stier in de wereld, met een GTPI van 2888. Hij vererft veel melk met positieve gehalten, A2A2 en een goed celgetal. Daarnaast vererft hij duurzaamheid bij de dochters en een totaal exterieur van +2,00.

Waar de meeste veehouders uiteindelijk op zitten te wachten, zijn de uitgeteste homozygote complete fokstieren (PP). Stieren, met een hoge betrouwbaarheid en de skills van de huidige generatie gehoornde fokstieren. Een stier als Rambo PP is zo’n voorbeeld van een PP-topstier. Deze PP stier is vanwege zijn volledige outcross bloedvoering en geboortegemak van 102, breed inzetbaar en combineert een forse melkplas met positief eiwit. Naast een geweldig exterieur en foutloze dochterkenmerken op papier, hebben we de dochters in de praktijk ook al bekeken en weten we hoe ze functioneren. Geweldige dieren die veel kracht en melktype tonen en tegen een stootje kunnen! Rambo PP prijkt daarom per 1 september ook met trots op onze roodbonte FertiPlus fokstierenkaart.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp

Gerelateerde artikelen