BELGISCH BLAUW EN BLACK ANGUS

Om meer omzet en aanwas te creëren is men in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw begonnen met het gebruik van vleesrassen op melkkoeien. Na eerst Pimothese en Charolais te hebben geprobeerd, is Belgisch blauw toch hét ras gebleken dat in Nederland zorgt voor een forse plus op de post omzet en aanwas.

BELGISCH BLAUW

Voor veel veehouders was de stap om Belgisch blauw te gaan gebruiken nog niet vanzelfsprekend. Belgisch blauw stond immers te boek als dikbilras, waarvan de kalveren vooral met keizersneden te wereld kwamen. Een duur kalf kunnen verkopen om de rekening van de dierenarts te kunnen betalen is het paard achter de wagen spannen. Met daarna ook nog een slechte lactatiestart van de melkkoe, is de plus ondertussen ruimschoots verdampt. Gelukkig is er op dit vlak veel veranderd en kalven de koeien van Belgische blauwe stieren net zo makkelijk als van menig Holsteinstier.

FertiPlus heeft ondertussen van maar liefst negen zeer makkelijk kalvende Belgische blauwe stieren sperma op voorraad, waarvan een drietal alleen maar leverbaar zijn in de mannelijk gesekste 4M versie. Allemaal stieren die qua bevruchting dik boven het landelijk gemiddelde zitten, waarbij opvalt dat sperma van de 4M gesekste stieren qua bevruchting in de top meedraaien. Alex van de Plashoeve is de stier waar de afgelopen periode het meeste conventioneel sperma van verspoten is, op de voet gevolgd door zijn jongere stalgenoot Bennie van de Plashoeve. Ondertussen is opvallend hoe het aandeel mannelijk gesekst 4M meer en meer aan het stijgen is.

Alex van de Plashoeve - 39862

BEKIJK HIER ONS AANBOD VLEESSTIEREN

BLACK ANGUS

Zoals in Nederland Belgische blauw voor de gebruikskruising erg gewild is, hebben veel andere landen de voorkeur voor Black Angus. Een ras dat bekend staat om een korte draagtijd, lichte en levenslustige kalveren en een hele goede vleeskwaliteit. Het gebruik van Black Angus betekent weinig risico bij het afkalven, een goede start van de lactatie van de melkkoe en toch een goede kalverprijs. FertiPlus heeft een viertal degelijk uitgeteste Black Angus stieren op de kaart gezet, waarvan er drie aangeboden worden in de mannelijk gesekste 4M variant.

Alle vier stieren zijn uitermate geschikt om te gebruiken op Holstein pinken of koeien die ieder jaar afkalfproblemen hebben. Dit is een uitkomst voor de melkveehouders die hun jongvee het liefst uit de top van hun melkkoeien willen selecteren. Meer gebruik van vleesrassen betekent immers een extra plus bij de kalververkoop. De Black Angus vaarskalveren brengen in de regel iets meer op dan de Holstein vaarskalveren en stierkalveren doen er nog een schepje bij bovenop. Mannelijk gesekst 4M sperma zou dus wel eens een goede keuze kunnen zijn voor extra omzet en aanwas. Het advies is om de Black Angus kalveren een weekje langer te voeren dan de Belgische blauwe kalveren. U zult versteld staan van de extra kalveropbrengst.

Mr. Albert - 782584

BENT U GEÏNTERESSEERD?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp

Gerelateerde artikelen