DE KRACHT VAN MANNELIJK GESEKST 4M BELGISCH BLAUW SPERMA

Eind 2018 waren we op zoek naar mannelijk gesekst Belgisch blauw sperma voor een concurrerende prijs. Na eerst wat sperma van stier Alex van de Plashoeve te hebben laten seksen, kwamen we al snel tot de conclusie dat dit niet ging werken. Als incidentele gebruiker van de machines van Sexing Technologies in Deventer betaal je de hoofdprijs voor het laten seksen van een sprong in de variant van 2.1 Miljoen zaadcellen per rietje (2.1M). Wanneer we gebruik wilden maken van het vernieuwde 4 Miljoen (4M) proces, werd het zo duur dat we qua prijs nooit mee zouden kunnen komen. We moesten een andere weg gaan bewandelen.

ALEX VAN DE PLASHOEVE

Toen we na het insemineren van de 2.1M Alex van de Plashoeve rietjes de drachtigheidsresultaten bekeken in ons systeem, hebben we besloten om naast conventioneel Belgisch blauw sperma alleen nog verder te willen met 4M mannelijk gesekst Belgisch blauw sperma. Net als bij Holstein blijken de bevruchtingsresultaten van het 2.1M gesekste sperma toch wel wat achter te blijven op het conventionele. Omdat we ook al verrast zijn door het 4Mmannelijk gesekst sperma van onze Black Angusstieren Black Onyx en Big Stuff, hebben we besloten om ook voor het mannelijk 4M gesekste Belgisch blauw sperma aan te kloppen bij onze partner Cogent in Engeland. Die partij is gespecialiseerd in het seksen van o.a. vleesrassen en hebben zelf een aantal machines staan.

HITMAN & IRONMAN

Per 15 februari kwam het eerste vat met 4M mannelijk gesekst sperma van de stieren Hitman en Ironman naar Nederland. Ons oog was op deze uitgeteste stieren gevallen vanwege hun zeer gunstige scores voor draagtijd, geboortegemak, vitaliteit, kalverkwaliteit, geboortegewicht, goede drinkers, kleur en snelle groeiers. Daarnaast waren het goede bevruchters. Kortom, dit moest een succes worden! Nu de eerste kalveren ter wereld zijn gekomen, blijken onze verwachtingen volledig uit te komen. De kalveren worden makkelijk geboren, drinken en groeien goed en zijn qua uiterlijk en kleur precies wat we zochten.

UITSTEKENDE BEVRUCHTINGSRESULTATEN

Omdat men toch even de kat uit de boom wou kijken, werd er eerst nog mondjesmaat sperma besteld van deze twee stieren. Men had een zeer matige indruk gekregen van de bevruchting van het gesekste sperma in het algemeen en het 4M gesekste sperma moest zich eerst maar eens bewijzen. Nou en dat heeft het gedaan! Momenteel zitten beide stieren 4M gesekst qua bevruchtingsresultaat beter dan de gemiddelde Holstein stier op conventionele basis en is de bevruchting geen belemmering meer. Deze top resultaten zijn door de gebruikers goed ontvangen en de positieve berichten doen snel de ronde. Op steeds meer bedrijven gebruikt men ondertussen al Hitman en Ironman 4M mannelijk gesekst sperma en de eerste gebruikers bestellen ‘m allemaal weer.

Deel op Facebook
Deel op Twitter

Gerelateerde artikelen