BLIRD, een nieuw erfelijk gebrek bij Holstein

BLIRD, afgeleid van “Bovine Leukocyte Integratie en Replicatie Detectie” heeft betrekking op een erfelijke eigenschap bij Holstein koeien. Deze eigenschap houdt verband met de detectie van virale infecties, met name het bovine virale diarreevirus (BVDV). Sinds 2023 zijn we tot de ontdekking gekomen dat Holstein koeien gevoelig kunnen zijn voor deze erfelijke aandoening.

FOK BLIRD-VRIJ MET HET FERTIPLUS PARINGSADVIES

De aanwezigheid van BLIRD zorgt ervoor dat er een verhoogde vatbaarheid is voor virale infecties, wat potentiële gevolgen kan hebben voor de gezondheid en melkproductiviteit. Door bij het fokken rekening te houden met BLIRD kan de impact van virale infecties verminderen en de algemene gezondheid van de veestapel gewaarborgd worden.

Ongeveer 11% van de populatie kan drager zijn, hoewel dit percentage lijkt te dalen. Bij dieren die drager zijn van BLIRD, veroorzaakt dit geen directe hinder. Lijders van BLIRD echter, die een afwijking in de weerstand van het darmkanaal vertonen, ervaren wel een groei- en weerstandsverlies. Momenteel is ongeveer 0,3% van de Holstein populatie getroffen, maar ook dit percentage neemt af.

Als FertiPlus registreren wij alle stieren die drager zijn van BLIRD in onze stierendatabase met LR+. Op deze manier kunnen we in het FertiPlus Paringsadvies voorkomen dat er paringen worden gemaakt, waarbij de kans groot is op BLIRD-lijders. Hierbij wordt tot 5 generaties in de moederlijn terug gekeken. Alle nieuwe jonge stieren worden getest op BLIRD, dus uiteindelijk zal BLIRD helemaal uit de veestapels verdwijnen.

OVERZICHT VAN STIEREN DIE DRAGER ZIJN

In ons paringsadvies systeem houden wij bij welke stieren na merkeronderzoek drager blijken te zijn van het erfelijke BLIRD. Het paringsadvies systeem wordt regelmatig geüpdatet na bekendmaking van “nieuwe” BLIRD-dragers.

Stier O-Man, veel gebruikt en BLIRD drager

Gerelateerde artikelen