Geregeld wordt bij de inseminatoren en op kantoor geïnformeerd naar het ideale tijdstip voor inseminatie. Meestal na een periode van wat moeilijker drachtig willen worden van de dieren gaat men zich afvragen of er iets schort aan de opgave van de tochtige koeien, en daarmee iets aan het inseminatie tijdstip. Dit is begrijpelijk, maar meestal is daar niets mee aan de hand. Men doet het al meerdere jaren goed en krampachtig op zoek gaan naar het ideale inseminatie tijdstip is geen oplossing. Meestal spelen er andere factoren, waar we wel winst kunnen halen.
Het meest ideale moment voor inseminatie van een tochtige koe, bestaat alleen op papier en in het laboratorium. Koeien zijn levende wezens en omdat de praktijk omstandigheden verschillend zijn is het lastig om het ideale inseminatie moment in strakke kaders te vangen. Wat een inseminatie succesvol maakt is het moment dat de vruchtbare spermacellen en eicel elkaar ontmoeten in de meest ideale omgeving, onder de meest ideale omstandigheden. Daarnaast natuurlijk de handeling.
In de praktijk betekent dat dus dat de beste tijd voor inseminatie 10 tot 24 uur na het begin van de staande tocht is. Dat houdt in dat er nogal wat rek zit in het ideale inseminatie tijdstip en dat bij een twee-routesysteem van een inseminatieservice altijd het juiste tijdstip benut kan worden. Opgave voor vroeg of laat in de route zal dus absoluut geen invloed hebben op de bevruchtingsresultaten! We kunnen beter praten over een ideale inseminatieperiode.
Ideale inseminatieomstandigheden bestaan echter wel. Hierbij moet vooral gedacht worden aan zo min mogelijk stress voor dier en inseminator. Wanneer deze optimaal zijn, zal dit ongetwijfeld terug te vinden zijn in de bevruchtingsresultaten.
De ideale omstandigheden voor een tochtige koe zijn wanneer ze vaststaat en/of gesepareerd is in een ruimte waar ze contact houdt met haar koppelgenoten. Wanneer een koe veel stress ervaart, werkt dit enorm averechts op het drachtig worden. Door stress raakt de lichaamstemperatuur onder andere verhoogd, wat een negatieve uitwerking heeft op zowel het sperma als ook op de eicel.
Om het praktisch te maken een paar voorbeelden vanuit mijn ervaring als inseminator.
Koeien die in de buurt van hun koppelgenoten vaststaan zijn altijd het rustigst. Bij een rustige benadering hebben de koeien weinig stress en is de inseminatie gedaan voor het dier er erg in heeft. Een extra pré is het wanneer een van nature onrustige koe de vertrouwde stem van de veehouder hoort. Dit doet eigenlijk altijd wonderen. Mocht de koe onverhoopt nog loslopen, dan is assistentie van de veehouder daarom erg welkom, met als resultaat een betere basis voor de inseminatie. Het dier is toch beduidend rustiger bij de veehouder die er dagelijks mee omgaat, dan wanneer een ‘vreemd’ persoon er alleen mee is.
Een aanstormende luid blaffende en bijtende hond is de meest gevaarlijke variant. De koe probeert zo snel mogelijk te vluchten en de inseminator, die zich probeert te focussen op het insemineren, moet zichzelf in veiligheid brengen voor er ongelukken gebeuren. Het sperma op de juiste plek insemineren is in zulke gevallen bijna onmogelijk. De resultaten liggen beduidend onder druk.
Klantvriendelijkheid en flexibiliteit staan bij FertiPlus, als dienstverlenend bedrijf pur sang, enorm hoog in het vaandel. We zijn echter ook een bedrijf dat de efficiëntie en doelmatigheid in de gaten moen houden, om prijstechnisch voor u interessant te blijven. Onze insteek is dan ook om zoveel mogelijk rekening te houden met de wensen van onze klanten en daarnaast alle adressen binnen de (met u) afgesproken tijden afgewerkt te hebben. Daarbij gaan we natuurlijk, met uw hulp, ten aller tijde voor de beste resultaten op uw bedrijf!
In de drukke ochtendroutes richt de dienstdoende inseminator de te rijden route dusdanig in dat hij alle bedrijven tijdig bezocht kan hebben. Daarbij houdt hij zoveel mogelijk rekening met tijdstippen waarop de veehouders beginnen met melken en wanneer de dieren na de melkbeurt in de separatieruimten staan. Halsbrekende toeren uithalen in volle wachtruimten zijn niet bevorderlijk voor de rust en planning van de veehouder, niet voor de inseminator en tot slotte niet voor het drachtig worden van de koe. Dat proberen we dus zoveel mogelijk te voorkomen. Wanneer ons daarnaast op de opgavelijn gevraagd worden of we, in verband met rouw, trouw of andere bijzondere omstandigheden, onze bezoektijd af kunnen stemmen op de situatie, wordt daar ten aller tijde gehoor aan gegeven. Wanneer u tot uw schrik, zich realiseert dat u een keer vergeten bent te bellen, zal er in overleg ook altijd geprobeerd worden om er een mouw aan te passen. Wanneer we aan alle bovengenoemde criteria willen blijven voldoen, betekent het dat we onmogelijk gehoor kunnen blijven geven aan een verzoek om, vanwege het ideale inseminatietijdstip, vroeg of laat in de route te komen. We behalen er immers geen betere inseminatieresultaten mee.
We rekenen op uw begrip.
Ab Hendriksen
Wij staan voor u klaar via WhatsApp!