Het afgelopen jaar is het gebruik van Black Angus fors toegenomen. Dit vleesras staat in landen als de Verenigde Staten, Nieuw Zeeland en Australiƫ al jaren bekend om zijn uitstekende eigenschappen als het aankomt op geboortegemak, vitaliteit en groei na geboorte. In Nederland was tot vorig jaar amper interesse in dit ras. Mede dankzij de actuele fosfaatwetgeving en het toenemende gebruik van gesekst sperma veranderde dit. Omdat Black Angus uitstekende eigenschappen bezit qua geboortegemak zijn sommige stieren geschikt om op pinken te gebruiken.

Begin vorig jaar introduceerde FertiPlus de stieren Big Stuff en Black Onyx. Deze twee Black Angus stieren zijn geselecteerd op basis van hun uitstekende eigenschappen voor geboortegemak, vitaliteit, groei na geboorte en daarom dus geschikt om op pinken te gebruiken. 

Na een wat voorzichtige start nam het gebruik van Black Angus vorig jaar een ware vlucht. Sinds het einde van afgelopen zomer worden er veel Black Angus kalveren geboren en deze geboortes verlopen voor het overgrote deel probleemloos. Voor zover bij ons bekend zijn alle kalveren van Big Stuff en Black Onyx tot dusver via de natuurlijke weg geboren en dit bevestigt de eigenschappen van dit ras als het aankomt op geboortegemak. De ervaringen van veehouders zijn ronduit positief. Black Angus kalveren worden uit Holstein pinken erg makkelijk geboren. We hebben van enkele veehouders te horen gekregen dat ze uit MRIJ en Montbeliarde koeien wat 'bevleesdere' kalveren hebben gekregen maar ook deze zijn tot op heden via de natuurlijke weg geboren. We willen nog wat voorzichtig zijn met het trekken van een conclusie maar het lijkt erop dat hoe meer 'dubbel-doel' eigenschappen de koe bezit, hoe meer 'dubbel-doel' eigenschappen het kalf bezit. Ondanks dat het tot nu toe nog geen problemen heeft opgeleverd is dit wel iets om rekening mee te houden. De combinatie Holstein (pinken en koeien) en Black Angus lijkt heel goed uit te pakken. De kalveren worden makkelijk geboren, zijn vitaal en groeien hard. 

Wel merkten we dat handelaren de eerste maanden niet altijd even goed wisten wat ze met Black Angus kalveren aanmoesten. Voor sommigen viel het niet mee om goede prijzen te kunnen geven omdat ze qua afzet niet veel mogelijkheden hadden. Wat in ieder geval belangrijk is dat op de schets van het kalf de juiste rasbalk weergegeven wordt. De officiĆ«le benaming voor Black Angus is Aberdeen Angus. Deze wordt op schetsen weergeven als 'AA'. In uw managementprogramma kunt u dit ras aanvinken wanneer u een geboorte registreert. Bij een juiste weergave van de rasbalk op de schets is het voor handelaren makkelijker om een goede prijs te bedingen bij verkoop. We krijgen de laatste tijd van veehouders overigens veel positieve geluiden te horen als het gaat om opbrengstprijzen van kalveren. Het lijkt erop dat handelaren beter hun weg weten te vinden met Black Angus-kalveren. Het is niet aan ons om over exacte opbrengstprijzen te praten maar afgaande op de gebruikerservaringen van veehouders lijkt het erop dat een goed Black Angus kalf qua opbrengstprijs tussen een Fleckvieh- en Belgisch Blauw kruisingskalf inzit. 

Voor veehouders die perse een stierkalf willen is er er van Big Stuff en Black Onyx ook mannelijk gesekst sperma beschikbaar. Mannelijk gesekst sperma van de SexedUltra 4M variant. Dit is gesekst sperma dat qua bevruchting niet onder doet voor conventioneel sperma. Het voordeel van stierkalveren is dat ze door de regel meer geld opbrengen dan een vaarskalf. Zelfs zoveel meer dat de meerprijs van gesekst sperma in vergelijking met conventioneel sperma meer dan terug te verdienen is. 

Hieronder enkele foto's van Black Angus kalveren die onze collega's bij klanten genomen hebben.