Op woensdag 10 oktober konden mensen die interesse hebben in de rotatiekruising met Holstein, Fleckvieh en Brown Swiss een kijkje nemen op het melkveebedrijf van de familie Janssen in Toldijk. 

Al jaren wordt op dit bedrijf consequent een driewegkruising toegepast met deze drie runderrassen. In een artikel dat naar aanleiding van de open dag in vakblad Nieuwe Oogst verscheen: 'Daar heb ik voor gekozen, omdat we naar een duurzame veestapel willen waar je goed mee voorruit kunt. We hebben veel rondgekeken bij bedrijven waar Fleckvieh en Brown Swiss worden gebruikt. Daarnaast hebben we veel onderzoeken gelezen en uiteindelijk de keuze gemaakt om deze rotatiekruising toe te passen.'

Op het melkveebedrijf was (en is) Holstein de basis. Dit ras is ongeĆ«venaard in melk. Fleckvieh voegt vervolgens kracht, uiergezondheid en vruchtbaarheid toe en Brown Swiss zorgt voor sterkere benen en betere gehaltes. 

De rotatiekruising met Holstein, Fleckvieh en Brown Swiss komt nog niet heel veel voor maar wint wel gestaag aan populariteit. Dat de resultaten bij veehouders die deze kruising toepassen goed zijn maakt andere veehouders nieuwsgierig. Stef Beunk, vertegenwoordiger van fokkerij organisatie Bayern Genetik: 'Ik ben blij dat hier veel mensen zijn en dat ze allemaal kunnen zien welke prachtige resultaten je kunt bereiken met deze rotatiekruising. De rassen vullen elkaar goed aan'. 

Tijdens de open dag werd er door Nieuwe Oogst een filmpje gemaakt:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=41&v=kcw0TKTVJTs

Op het melkveebedrijf van de familie Jansen wordt gebruik gemaakt van het paringsadvies en de inseminatieservice van FertiPlus. Het paringsadvies zorgt ervoor men zelf niet bij iedere paring nog een stierkeuze moet maken. Daarnaast zorgt het advies ervoor dat de juiste paring wordt gemaakt en dat er rekening wordt gehouden met de minder sterke punten van de koe en de sterke eigenschappen van de stier. Ondanks dat je met een rotatiekruising minder snel last hebt van inteelt dan met een zuivere fokkerij wordt hier met het paringsprogramma ook zo veel mogelijk rekening mee gehouden. 

Bent u benieuwd welke mogelijkheden er met het paringsadvies programma zijn? Neem dan eens (geheel vrijblijvend) contact met ons op: 0573-740740.