Onlangs bekeek een delegatie Salve dochters in Duitsland. Het ging om 8 koeien die in de 2e, 3e en 4e lactatie zitten. Beste werkkoeien met veel inhoud en verrassend best bewaarde uiers werden gepresenteerd. 

Salve (Sahara x Baxter) is een roodbonte stier en stamt uit de Kamps Hollow Altitude familie. Wereldwijd heeft deze stier 1.113 dochters aan de melk. Zij laten een prima ontwikkeling zien qua diepte en breedte maten en ook de in Duitsland bekeken dieren waren zeer beste melkkoeien met enorm veel capaciteit. 

Salve dochters laten zich het best omschrijven als echte melktypische koeien met veel inhoud en een mooie conditie. Ze beschikken over een goede bovenbouw met licht hellende en uniform brede kruizen. De voorhand is diep genoeg met veel breedte en een zeer goede welving van de ribben. Vooral dankzij hun ribdiepte wisten alle Salve's te overtuigen met hun enorme middenhand. 

Wat daarnaast opviel waren de stuk voor stuk zeer lange en vast aangehechte vooruiers en de iets langere maar goed geplaatste spenen. De slave dochters hebben echte melkuiers die zich over de lijsten prima houden qua diepte en volume. Hoewel een enkel achteruier misschien wat hoger aangehecht kon worden bezaten alle dochters een goede ophangband. 

Het beenwerk was sterk en droog van bot, bij bijna alle dieren was het beenwerk licht krommend. Twee dieren lieten daardoor iets plattere klauwen zien. De veehouders waren (zeer) tevreden over hun functionele maar ook onopvallende Salve dochters die makkelijk bewogen. Opvallend waren ook de hoge gehalten: gemiddeld gaven de Salve dochters 4,45% vet en 3,60% eiwit en hiermee zaten ze 0,47% vet en 0,16% eiwit hoger dan hun moeders!

Salve past prima in Nederland dankzij zijn Kian-, Stadel- en Lightning vrije afstamming. Punt van aandacht is zijn positieve score voor BY (Brachispina). Hij zou een mooie partner kunnen zijn voor dochters van Julandy, Kylian, Colorado, Classic en Spencer (bloed). 

Deze outcross stier kan vooral veel ruimte en diepte, hardheid en kwaliteit om veel melk te produceren meegeven. Daarnaast is deze stier uitermate geschikt om op pinken te gebruiken. 

Salve is momenteel verkrijgbaar voor € 17,- / dosis, klik hier voor de actuele (Nederlandse) fokwaarde van deze stier. 


Salve dochter Panino, 4e kalfs. Gemiddeld over 3 lactaties: 10.216 kg melk, 3,98%vet en 3,48% eiwit.


Salve dochter Panino, 4e kalfs.


Salve dochter Lisa, 3e kalfs. Gemiddeld over 2 lactaties: 9.890 kg melk, 4,59% vet en 3,83% eiwit.


Salve dochter Madera, 4e kalfs. Gemiddeld over 3 lactaties: 9.596 kg melk, 4,14% vet en 3,63% eiwit. 


Salve dochter Madera, 4e kalfs. 


Salve dochter Manuela, 2e kalfs. Vaars: 305 dagen, 9.719 kg melk, 4,70% vet en 3,93% eiwit. 


Salve dochter Marieke, 4e kalfs (pas gekalfd). Gemiddeld over 3 lactaties: 10.296 kg melk, 4,31% vet en 3,47% eiwit.


Salve dochter Marieke, 4e kalfs (pas gekalfd). 


Salve dochter Morena, 3e kalfs. Gemiddeld over 2 lactaties: 11.258 kg melk, 4,88% vet en 3,51% eiwit. 


Salve dochter Morena, 3e kalfs. 


Salve dochter 513, 4e kalfs. Pas gekalfd en produceert momenteel 54 kg melk. 


Salve dochter Titana, 3e kalfs. Gemiddeld over 2 lactaties: 10.130 kg melk, 4,18% vet en 3,46% eiwit.