Op vrijdag 7 juli organiseerde Bayern Genetik bij familie Hanselman in Betlrum een middag 'Koei'n Kiek'n'. 
De familie Hanselman en Bayern Genetik hadden FertiPlus ook uitgenodigd en uiteraard gingen wij graag op deze uitnodiging in.
Fokkerijspecialisten Bennie Wassink en Guus Wopereis waren aanwezig en vele geïnteresseerden wisten de weg naar het bedrijf van Joop en Lucy Hanselman te vinden. 

De familie past al jaren Fleckvieh toe en kruist deze zo nu en dan terug met een Holstein stier. Deze kruisingsstrategie werpt zijn vruchten af getuige de koeien die getoond werden. Buiten stonden vier beste boerenkoeien die de producties makkelijk aankunnen. De overige koeien in de stal waren bij elkaar ook een zeer verdienstelijk koppel die kracht uitstraalde zonder de drang om melk te produceren verloren te hebben. Op het ondereind van de veestapel wordt Belgisch Blauw toegepast. 

De ervaringen met Fleckvieh door Joop Hanselman:
vruchtbaarheid: 'De vruchtbaarheid is flink verbeterd. Vaak is de koe alweer tochtig terwijl het kalf nog niet eens verkocht is. We maken geen gebruik meer van vruchtbaarheidsbegeleiding en de tussenkalftijd is gedaald naar 378 dagen'.
diergezondheid: 'De veeartskosten zijn een stuk lager geworden. We hebben op dit moment een dierdagdosering van 0,01. Nageboorte pillen gebruiken we zelden tot nooit. Zelfs bij de geboorte van een tweeling is de koe snel schoon. Dat zegt wel iets over de weerstand van de koe.'
vervanging en jongvee: 'Tot vorig jaar hielden we veel jongvee aan, een deel werd verkocht als gebruiksvee. De fosfaatwetgeving dwingt ons tot minder jongvee en de kracht van Fleckvieh maakt het mogelijk dieren ouder te laten worden. We kunnen dus met minder jongvee toe. We gaan niet meer dan vijf stuks jongvee per tien melkkoeien aanhouden. Het vervanginspercentage zakt verder en ligt nu op circa 20%.'
slachtkoeien en stierkalveren: 'Een afgemolken Fleckviehkoe is een gezonde koe met veel kilo's die makkelijk € 1.000,- opbrengt. Een Belgisch Blauw x Fleckvieh stierkalf is extra luxe en brengt tot wel € 400,- op. Dat zijn toch mooie extra inkomsten.'

Rollendjaargemiddelde: 8.850 kg melk met 4,40$ vet en 3,56% eiwit


Al met al kunnen we spreken van een bijzonder geslaagde middag, die goed werd bezocht en waar alles netjes georganiseerd was. 

Namens het hele FertiPlus-team wensen we Joop en Lucy nog vele succesvolle jaren toe met deze mooie koppel koeien en uiteraard bedankt voor de gastvrijheid!