4 juli jl, was er een dochtertour van de Genes Diffusion / CRI stier Surefire en natuurlijk was FertiPlus daarbij. Van deze Ramos-zoon uit een Oman-moeder heb je van te voren een bepaald beeld qua bouw en prestaties en omdat de cijfers op papier zo anders zijn dan de verwachtingen, wordt de dochtertour nog interessanter en waren we nog nieuwsgieriger.

Als je de afstamming bekijkt, zou je dieren verwachten die niet te groot zijn, wat platte kruizen hebben en wat krap zitten qua melkproductie. Echter dit bleek toch wel heel anders te zijn. We hebben een drietal bedrijven bezocht die Surefire in hebben gezet en op deze bedrijven hebben we alle 20 nakomelingen gezien die er liepen. Dus geen voorselectie. Op deze manier krijg je een goede indruk hoe de stier fokt. Alle drie bedrijven maken gebruik van aAa en hadden Surefire ook allen ingezet vanwege zijn interessante code 645.

Op alle drie bedrijven werden we verrast door dochters die groot en breed waren en vooral heel veel melk gaven. Ze hadden, ondanks hun hoge producties, een spiertje extra en konden het goed aan. De benen waren over het algemeen iets grof maar zowel van achteren als opzij was de stand prima. De iets wat steile benen en vlakke kruizen op papier waren niet terug te vinden bij de dochters. Een enkeling had iets een plat kruis, maar na moeder gezien te hebben was de oorzaak duidelijk. De kruizen waren overwegend licht hellend. De tweedekalfs dochters waren allemaal goed doorgegroeide dieren die vrij groot waren en veel inhoud hadden. Echte ruwvoerverwerkers. De uiers waren allen functioneel en goed aangehecht en zeer geschikt om met de robot te melken. De spenen waren wat langer dan gemiddeld.

Zoals gezegd geven de Surefire dochters veel melk. Het percentage vet en eiwit staat bij de dochters echter wel iets onder druk, maar door het grote aantal kilogrammen melk produceren ze toch voldoende kg vet en eiwit.

Surefire is dus echt een correctiestier voor hoogte- en breedtematen, kg melk en gezondheidskenmerken. Verder geven de dochters A2A2 melk, zijn ze probleemloos en hebben ze een opvallend makkelijk karakter. De aAa code van Surefire is 645, maar volgens de aanwezigen fokt de stier meer als 642513.  Surefire is zowel conventioneel als gesekst verkrijgbaar, maar niet geschikt voor pinken.

Per direct geldt voor conventioneel sperma van Surefire de 20+5 actie. Actie eindigt op 9 augustus 2017

Ik wil de Mts De Bruin-Kloosterboer, de Mts Oosten-Boode, de Firma Mensink en natuurlijk Genes Diffusion / CRI bedanken voor de goed georganiseerde dochtertour en voor de gastvrijheid.


Namens FertiPlus, Max van de Kerkhof