Dochtertour Masterrind 14-6-2019

 Op uitnodiging van Sietse Akkerman, importeur van Masterrind, hebben we deel genomen aan de dochtertoer om melkgevende dochters te bekijken van de stieren Bouw Chief , Vendairy Lendary en Buzz.

Van de stier Chief, waarvan al veel dochters rondlopen op verschillende bedrijven, horen en zien wij tot dusver goede berichten. Deze dochtertour was daarom voor enkele collega’s van FertiPlus een fantastische aangelegenheid de dochters van deze stier in levende lijve te bekijken.

Bouw Chief (Danno x Epic x Goldwyn x Shottle) is een stier met 567 melk, +0.20 vet, +0.01 eiwit en 187 INET. Het totaal exterieur is 115 met 111 uier en benen. We hebben in totaal 13 dochters gezien op 7 verschillende bedrijven en de dochters waren super uniform. Op papier scoort de stier 111 hoogtemaat maar de zag je niet terug bij de dochters welke van een gemiddelde grootte waren. Wat verder opviel waren de mooie droge, fijne benen met een super achteraanzicht. Het zijaanzicht was gemiddeld en beengebruik was erg goed. De dochters waren erg jeugdig, mooi in verhouding en voorzien van mooie werkbare uiers met soms iets nauwere speenplaatsing. Het is een stier die je makkelijk kunt gebruiken, super uniform fokt en een echte benen verbeteraar is met een mooie prijs/kwaliteit verhouding.

Vendairy Lendary (Let it Snow x Bookem x Bolton) is een stier met 1636 melk, -0.07 vet, 0.00 eiwit en 387 INET. Het totaal exterieur is 111. We hebben 9 dochters gezien op 4 verschillende bedrijven. Wat opvallend was is dat ze allemaal een dikke plus in lactatiewaarde scoorden en de boeren er erg tevreden over waren. Het algehele beeld van de dochters was zeer positief. Ze zijn goed ontwikkeld (soms wat aan de vroeg rijpe kant) met veel inhoud en ribwelving. Het uierbeeld is goed en voornamelijk de vooruieraanhechting erg goed. Soms waren de uiers wat aan de grote kant maar deze vaarzen hebben dan ook meer dan 40 liter gegeven. Wat verder opviel was dat de benen iets aan de grove en volle kant waren maar wel goed gebruikt werden.

Buzz  ( Banesto x Toscano x Stylist) is een stier met 1111 melk, -0.19 vet, +0.10 eiwit en 277 INET. Het totaal exterieur is 110 met 101 benen en 113 uiers. Het is een pinkenstier met outcross bloed waarvan we 6 dochters hebben gezien op 3 bedrijven. Opvallend was dat de stier veel spreiding liet zien waardoor je een onduidelijk beeld krijgt over de manier waarop hij fokt. De lactatiewaardes waren goed met prima uiers maar de dochters zijn wat aan de lichte kant en missen de laatste kracht in het frame en de benen.

We willen we Sietse bedanken voor de perfect georganiseerde dag. We werden op alle bedrijven gastvrij ontvangen en de dochters werden eveneens perfect gepresenteerd. Hierdoor hebben we een mooi beeld gekregen van de dochters.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     


                

                 Mooie vaars van Vendairy Lendary geeft ruim 40 liter                                          Dit is een mooie Chief dochter met een super exterieur                                         Ook een sterke Chief dochter die de productie makkelijk aan kan